Smakfull innovasjon: TasteForge viser vei i Smart Innovation Norways økosystem

Gründer og daglig leder i TasteForge, Stig Ola Johansen, snakker produktinnovasjon med Christin Westby (tv) og Christina Øverland-Engelsen fra Minnesota Brand Agency. Foto: CarePacks

Hvordan kan man koble kunstig intelligens (AI) og matproduksjon for å skape bedre produkter, mindre svinn og en mer bærekraftig verdikjede? TasteForge har svaret.

Ved å utnytte hele tjenestetilbudet til Smart Innovation Norway – fra forskningskompetanse og inkubatorprogram til testfasiliteter og klyngenettverk – har teknologiselskapet TasteForge gått fra idé til kommersiell løsning med stort vekstpotensial.

Bedriften utvikler en AI-basert plattform for matindustrien. Målet er å gjøre produktutvikling smartere, redusere matsvinn og styrke bærekraften i verdikjeden.

– TasteForge er bygget for en ny måte å tenke innovasjon på. Vi samler fragmentert innsikt – trender, salgstall, forbrukerdata og interne systemer – og gir deg ett felles arbeidsrom for utvikling, forklarer daglig leder Stig Ola Johansen.

AI møter matbransjen

TasteForge bruker maskinlæring og dataanalyse til å forutsi hvilke produkter som vil treffe i markedet, tolke forbrukerpreferanser og redusere risiko i produktutviklingen.

Plattformen tilbyr AI-assisterte arbeidsflyter, testing i sanntid og et helhetlig dashbord for å overvåke innovasjonsprosesser.

– Datadrevet produktinnovasjon blir neste store konkurransefortrinn. Det holder ikke å ta i bruk kunstig intelligens alene – man må gjøre seg klar for det både med interne og eksterne data, og ha en plan for bruken, sier Johansen.

Ifølge gründeren mislykkes over 80 prosent av nye produktlanseringer innen ett år, mye på grunn av fragmenterte prosesser og manglende beslutningsstøtte. TasteForge angriper nettopp dette problemet – og viser hvordan AI kan være et gjennombrudd i en tradisjonell industri.

Samarbeid på tvers av tjenester

TasteForge har benyttet seg av flere av Smart Innovation Norways tjenester. Fra å få AI-hypotesen sin validert gjennom forskningskompetansen til professor Bernt Bremdal, til å bli en del av inkubatorprogrammet og få tilgang til Norsk katapult – Digital som testarena.

Dette samspillet mellom forskning, forretningsutvikling og industriell pilotering er noe av det som gjør caset så interessant, mener Katapult-prosjektleder hos Smart Innovation Norway, Stian Melhus:

– TasteForge bidrar til mer presis produktutvikling i matindustrien – et område med høyt ressursforbruk og ofte stort svinn. Ved å redusere matsvinn og overproduksjon gjennom smartere beslutningsstøtte, støtter løsningen både miljømessige og økonomiske mål.

Stian Melhus er prosjektleder for Norsk katapult – Digital hos Smart Innovation Norway.

Han trekker også frem selskapets potensial for skalering og eksport som særlig interessant.

Nettverk og ledende fagmiljø

TasteForge er i tillegg en del av Cluster for Applied AI, en nasjonal næringsklynge for anvendt kunstig intelligens ledet av Smart Innovation Norway. Medlemskapet gir selskapet tilgang på relevant kompetanse og nyttige kontakter.

– Det betyr nettverk, solide mennesker med faglig kompetanse i et av landets ledende miljøer innenfor fagfeltet, påpeker Johansen.

Cluster for Applied AI består i dag av over 50 virksomheter fra både offentlig og privat sektor.

– Et tydelig bevis

TasteForge har på kort tid gått fra å være en hypotese til å få sin første kundeleveranse gjennom Katapult-programmet. Det som startet med et behov for AI-kompetanse, har utviklet seg til et tett samarbeid med flere av Smart Innovation Norways miljøer og tjenester.

Oppstartsselskapet leverer i dag én strukturert plattform. Fra innsikt til idé, utvikling og beslutning – før investeringene skjer.

– Resultatet er mindre risiko, mer treffsikkerhet og raskere vei fra idé til butikkhylle, oppsummerer Johansen.

– TasteForge er et tydelig bevis på hvordan gründere og vekstselskaper kan dra nytte av hele bredden i Smart Innovation Norways innovasjonsplattform – og få fart på både utvikling og verdiskaping, avslutter prosjektleder Melhus.